Moda Yaratımı Ve Pazarlamasında 3D İmalat Devrimi
Son yıllarda modanın hep kendini tekrar eden hallerini görür olduk. Eski filmlerde görmeye alışkın olduğumuz her kıyafet döndü dolaştı mağazalarda karşımıza çıkmaya başladı.
Özellikle moda markaları uzun dönemde yıllar öncesini tekrarlayan kısa dönemde birbirinin aynısı modeller ile karşımıza çıkıyor. Anne babalarımızın gençlik fotoğraflarında görüp de garipsediğimiz ne kadar kıyafet varsa hepsini giymeye başladık.
Bu durum içinde Aynılaşan tasarımlar içinde moda markalarının en zorlandığı şeylerden biri de ayrışmak. Her ne kadar bunun için iletişim çalışmaları yapılsa da benzer tasarım ve benzer ürün kalitesi ile tüketiciye farklı bir şey sunmak oldukça zor olmaya başladı.
Gelişen teknoloji dönüşen tasarım;
İnovasyon her sektörde olduğu gibi kuşkusuz tekstil ve moda sektörü için de çok önemli. Fark yaratan tasarım ve ürün rekabetin en önemli unsurlarından biri olabiliyor
Buhar gücünün sanayide kullanımı işe başlayan endüstri devrimi günümüzde 3. Aşamasında kabul ediliyor. Bunun içinde şimdiye kadar internet teknolojisi ve nükleer enerji en ön planda görünse de 3 boyutlu üretimdeki son gelişmeler ile beraber endüstrinin dönüştürücüleri içinde yer almaya başladı.
Tekstil üretimi 2 boyuttan 3 boyuta geçmeye hazırlanırken bu teknolojinin yaygınlaşması ile yeni yüzey yapıları, yeni birleştirme teknikleri ve yeni tasarımlar sektöre adeta taze kan getirdi.
Sektör çalışanlarının yanı sıra akademisyenler ve girişimciler de 3 boyutlu tasarımlar ile moda yaratma konusuna oldukça meraklı.
Dilerseniz işin önce teknik boyutuna bakalım aşağıdaki link Disney’in geliştirdiği 3 boyutlu örgü teknolojisi ile ilgili, göz atmak konuya hâkimiyet açısından faydalı olabilir.
Bunun yanında bu teknolojinin tasarımcılar ve girişimciler tarafından dikkat çekmesinin bir nedeni diğer üretim proseslerine göre daha ulaşılabilir ve kolay kullanılır olması. Giderek artan 3 boyutlu baskı merkezlerinde ya da bu yazıcıları satın alan tasarımcılar kendi markaları ile aksesuar, giyim ya da ayakkabı gibi moda ürünleri üretebilmekteler.
Buradan genç bir ayakkabı tasrımcısı olan Chris van den Elzen in ev tipi olarak tanımlanan yazıcı ile ürettiği ayakkabıyı görebiliriz.
Dünya’ın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de konuyla ilgilenen oldukça yetenekli tasarımcılar olduğunu söylemek mümkün. Bunlardan biri de Miray tok çakır tarafından kurulan mirimalist markası. Kıyafetlerin değişik yerlerine uygulanabilen tasarımları bulunan marka yakın zamanda Türk moda endüstrisine oldukça katkısı olacak gibi görünüyor.
Moda endüstrisi uygulama olarak çoktan tepki verdi ve defilerde mühendis tasarımcı iş birliği ile üretilen kıyafetler podyumlarda sergilenmeye başlandı.
Bununla beraber akademik boyutta da moda tasarımı ve tekstil alanlarında önemli gelişmeler mevcut. Yapılan çalışmalılarda ortaya çıkan ürünler içinde bulunduğumuz endüstriyel devrimin somut parçaları şeklinde karşımıza çıkıyor.
Üretimde kullanılabilecek malzemeler, ölçü alma ve tasarım teknikleri, üretim teknikleri akademisyenler ve çalışanlar tarafından çoğaltılmaya devam edilirken marka yöneticileri ve pazarlamacılara da kendi markaları için önemli görevler düşüyor.
3 boyutlu ürünlerin pazarlanmasında şüphesiz kullanılan en önemli yöntem kişiselleştirme. Birbirini tekrar eden moda akımlarından sıkılmış olan tüketici kendisine sonsuz çeşitte tasarım imkânı sunan ve oldukça ulaşılabilir fiyatlarda gerek kendi tasarımı gerekse kendi için özel tasarlanmış ürünlere kayıtsız kalamıyor. Kendin yap kargo gelsin ürünler ile kendi tasarımı aksesuarlarını üzerinde taşıyanlar yakın zamanda oldukça çoğalacağa benziyor.
Kişiselleştirme haricinde moda markaları da seri üretimde tasarım aksesuarları kıyafet ayakkabı ya da çanta ürünlerinde rahatça kullanabilirler. Standart tasarım ürünlerin giyim ürünlerinin üzerine monte edilmesi yanı sıra müşterinizin istediği o ayakkabının topuğunu elbisesinin rengine uydurma çabasında bir ton daha mora bakan fuşya renginden yapıp birkaç gün içinde verebilirsiniz. Ya da keşke bu kemerin tokası şu elbiseninkinin tokasının küçük boyu olsaydı diyen müşterinize çözüm üretebilirsiniz.
Burada da pazarlamacıya düşen bir çatı görevi ile satış biriminden aldığı talepleri İnovasyon ve üretim ayakları ile geliştirerek müşterisi ile en iyi şekilde buluşturmak. Teknoloji bu şekilde gelişirken moda ürünlerin yıllar içinde kendini tekrarlayan kısır döngüden çıkarak o döngüye bir daha girmelerini diliyoruz
Kaynaklar:
http://time.com/4315311/how-3d-printing-is-revolutionizing-the-fashion-industry/
https://3dprint.com/141962/3d-print-dress-fashion-student/
Ayakkabı üretim ve pazarlamada bir yöntem olarak tasarla-satınal ; Kahraman, Akyüz UHPAD,2015.
Moda giyim sektöründe üç boyutlu yazıcılarla tasarım ve üretim; Yıldıran, SDÜ GSF hakemli dergisi 2016
Kategori: Yazılar
Etiketler: postmodern, moda markası,, 3D printer,, endüstri devrimi,, 3 boyutlu imalat,, 3 boyutlu tASARIM,, 3D,, moda pazarlaması,, moda,, marka,