#tenyearschallenge'ı Değerlendirme Fırsatına Dönüştürmek
Biliyorsunuz sosyal paylaşım sitelerinde #tenyerschallenge etiketi ile çoğu kişi 10 sene önceki fotoğrafı ile şimdiki fotoğrafını yan yana koyarak yıllara nasıl meydan okuduğunu gösteren içerikler paylaşıyor. 2019 yılının ilk günlerinden beri 10 yıl önceden bugüne kadar kendimde, çevremde ve düşüncelerimdeki değişimi düşünerek kendime dersler çıkarmak ile meşgulken bu konunun birden bire moda bir akım olarak önüme gelmiş olması benim için oldukça ilginç oldu. Toparlayıp yazmam için ise gerçek bir fırsat oldu. Yapmak istediklerim ve hedeflerim yıllar içinde nasıl değişiklik göstermişti? 20 yaşındaki ben ile şimdiki ben arasındaki fark neydi? Şimdiki ben neler yapıyordu?
Bu aşamada kişinin kendisine tamamen dürüst olması gerektiğini düşünüyorum. Şapkamızı önümüze koyup düşündüğümüzde 10 sene önceki hedefleriniz tabii ki o günü koşullarına göre oluşmuştu ve artık aynı şeyi tam olarak istemiyor olabilirsiniz. Yine de büyük resimde kişinin istediği şeylerin tam olarak değişmeyeceğine inanıyorum. Mesela 10 sene önce şimdiki yaşınızda ev almak için para biriktirmeye başlamışsanız ev alma hedefi yüksek ihtimalle değişiklik göstermse de ev almak isteyeceğniz muhit ya da şehir değişiklik göstermiş olabilir. Hedef içindeki makro aynı kalsa da miko değişimler olabilir ki bu da çok normal.
Kariyer hedefi de ev örneğine benzer şekilde bir değişiklik geçirebilir. Kariyerden kastım insan kaynakları bölümü müdürü olmak gibi keskin değil. Kastım yapmak istediğiniz esas iş, işin başlığı değil. İşe gittiğinizde yapmak istediğiniz mikro işler ve en önemlisi de bu işleri yaparak neye hizmet ettiğiniz. İnsan kaynakları için çalışanları daha mutlu ve huzurlu bir ortamda çalışamlarını sağlamak ve şirkete bağlı çalışanlara sahip olmak için çaba göstermek olabilir.
Kendimden örnek verirsem; 10 sene önce yani 2009 yılında (ne tesadüftür ki ocak-şubat aylarında) bir tekstil mühendisliği öğrencisi olarak tekstil sektörünü daha iyi bir noktaya taşımak için Türkiye'de tekstil sektöründe markalaşma çalışmaları olması gerektiğini düşünüyordum ve bunu henüz nasıl yapmam gerektiğini bilmiyordum. Makro hedefim tekstil sektöründe markalaşma çalışmalarına destek vermek ve fasoncu olarak en iyi yaptığımız şey olan üretim gücümüzü markalarımız ile taçlandırarak daha da güçlendirmekti. Bu hedefe sektörün ulaşması için ise sırf buna kafa yoracak 'işi gücü marka olan tekstil mühendislerinin' olması gerktiğini düşünüyordum.
Tabii ki mühendislik eğitimi teknik bir eğitim ve marka oluşturma gibi sosyal bilim bir konuyu kapsamıyor. Bu nedenle de mikro hedefim aklımdaki 'nasıl? ' sorusuna br cevap bulmaktı. Böylelikle yolum çizilmiş oldu.
Şimdi ise aynı makro hedefe hizmet etmek için çalışmaya devam ediyorum. 'Nasıl marka olunur?'sorusunu cevapladım, şimdi ise 'Nasıl daha çok fayda göstrebilirim?' sorusuna cevap projeler üzerinde çalışıyorum.
Bana bunu 10 senedir yaptıran ve yaptırmaya devam eden şey ise 'tutku' idi.
İnandığım diğer birşey ise hiçbir zaman başlamak için geç olmadığıdır. Her gün geri kalan hayatımızın ilk günü. Yeter ki tutkumuzu bulalım ve makro hedefimizi tutkumuz haline getirelim. Sonrasında da merdiven çıkmak gibi oraya gitmek için hangi basamakları geçmeiz gerektiğini düşünelim.
Şimdi sizin önünüzde hangi basamaklar var?
Kategori: Yazılar
Etiketler: tekstil, hedef, kariyer hedefi, tutku, odak, motivasyon, gelişim, 10yearschallenge