KOBİLER İÇİN VERİ ANALİZİ
Kobiler nasıl veri analizi yapabilir?
Veri analizi, veri toplama, dijital dönüşüm, big data… Bu terimler bazen çok karmaşık görünüyor olabilir. Fakat istediğiniz şekilde yapılandırdığınızda oldukça basit şekilde işleyecek bir sistem oluşturabilirsiniz.
Kobiler için Veri analizi neden gerekli?
Çünkü karar vermek için lider/patron karar vericilerin elinde doğru bilgi olması lazım. Doğru bilgi olmadığında iç görü ile alınan kararlar her zaman o kadar da doğru olmayabiliyor. Ve tabii hedefler belirlemek için veri gerekli. Yolun neresinde olduğumuzu görmeden, yanlış yöne mi gidiyoruz bilmeden nasıl nereye ne zaman varabileceğimizi söyleyebiliriz ki.
İşte bunlar için veri toplamak ve analiz ederek akrar almak önemli.
İyi ama nerede bu veri dediğinizi duyar gibiyim. Veri her yerde. Müşterinizde, çalışanınızın aklında, defterinde varsa kullandığınız yazılımlarda.
Konusu gelmişken iş süreçlerinizi yazılımlar kullanarak dijitalleştirmek veri toplama ve analizi konusunda işinizi bekleyeceğinizden daha iyi hale getirebilir. Bu yüzden çağın gerisinde kalmayın ve iş yazılımları ( ERP, CRM vb. ) kullanmaya başlayın derim. Bunun için bütçem yok derseniz devlet destekleri, KOSGEB çağrıları, kalkınma ajansları, TÜBİTAK vb. kurumları takip edebilir, teşvik ve hibeler konusunda uzman bir KOBİ danışmanı ile çalışabilirsiniz. Eğer hemen bu yazılımlar almak mümkün değilse excelde basit formüller, pivot tablolar da işinize yarayacaktır.
Verileri bir iş yazılımı kullanarak dijitalleştirdiniz ya da personelinizin bilgisayarındaki tablolarda duruyor diyelim. -Bu arada personelin bilgisayarındaki tablolarda duruyorsa bir prosedür ile hangi verinin ne şekilde hangi dosyada saklanacağını net olarak belirleyin ki personel değişimi ya da işten ayrılması konusunda veri kaybınız ya da hatalı veri toplanması ile karşılaşmayın. –bu verilerden bir sonuç elde etmek istiyorsunuz. Bu noktada öenmli konu şu oluyor; neye göre ölçeceğim, hangi veriye bakacağım. İşte tam burada KPI konusu devreye giriyor. Yani anahtar performans göstergeleri. Eğer KPI konusunda daha önce bir çalışma yapmadıysanız KPI oluşturmak ve ölçümlemek yazımdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Burada önemli konu şu neye ulaşmak istiyorsunuz? Yani hedefiniz. Bu hedefe ulaşırken neleri görmeye ve bilmeye ihtiyacınız var? Bu bilgi nerede? Örnek olarak satışlarınızı artırmak istiyorsunuz diyelim. Önceki yıl faturalarınızı ele alın. Bu fatura listesinden kaç adet satış yaptığınızı, müşteri sayınızı, müşterilerin tekli mi çoksa tekrarlı mı sipariş verdiğini, en çok hangi ürünü sattığınızı, en çok hangi üründen kar elde ettiğinizi, en çok ve en az hangi müşterilere satış yaptığınızı vb. görebilirsiniz. Buradan yola çıkarak satışları artırmak hedefinin alt hedefleri olarak; tek ürün alan müşterilere daha çok ürün satmak, birkaç ürün alan müşterileri için ürün paketleri yaparak satmak, müşteri sayısını artırmak, yıllık karı artırmak, sipariş adedini artırmak gibi belirlenebilir. Burada her sonuç rakamsal olmalıdır ki ölçümlemek kolaylaşsın. İşte bunlar sizin KPIlarınızı oluşturacak faktörler. KPI düzeni içinde verilerinizi daha sistematik hale getirme işi de veri analizi olacak.
Bunun için bir form oluşturun ve bölüm bölüm hedefe giderken ölçümleme yapmaya ihtiyacınız olan KPIları yazın. Rakamsal ifadeleri yazın. Hedefi yazın. Sonra da bu hedefe ulaşmak için neler yapabilirsiniz bunu kontrol edin, tekrar planlayın, uygulayın, kontrol edin ve tekrar planlayın. PUKO döngüsü uygulayın yani. Uygun periyodlarda mümkünse her 3 aylık çeyrekte bu döngüyü tamamlayıp baştan almaya çalışın.
İşte KOBİlerin uygulayabileceği veri analizinin temelleri bu şekilde. Yine de bu verileri ben elde edemem derseniz bu konuda uzman bir istatistikçiden yardım isteyebilirsiniz.
İşin diğer boyutu ise ölçüm yapmak istediğiniz metrikleri belirlemeniz fakat bu bilgilerin bir yerde depolanmamış olması durumudur. Böyle bir durumda da bu metrilklere uygun veri toplama sistemini kurmanız ve anlamlı veri elde edebilecek duruma gelene kadar saburla veri toplamaya devam etmenizdir. Ama korkmayın bu durum elinizdeki keşfedilmemiş ve işlenebilir verilerin oranı içinde az bir bölüm olacaktır. Başlangıç için elinizdekilere odaklanın.
Kategori: Yazılar