Çalışan Performansını Artırmanın Maliyetsiz Yolu: Takdir
Çalışan performansı artırmanın en kolay ve maliyetsiz yollarından biri çalışanları tekdir etmek olduğunu biliyor musunuz ?
#Dünyailtifatgünü'nde aklıma iş hayatında iltifat konusu geldi. Yöneticiler çalışanlarının performansını artırmak aynı zamanda yılfdız çalışanları kadrolarında tutmak ister. Bunun yolu her zaman maddi teşvikler de değildir. Mesela şunu bir yönetici olarak en az 1 kere düşündüğünüze eminim: 'X çalışanın maaaşını diğerlerine göre çok yüksek oranda artırdık, en pahalı
çalışan sandalyesinden aldık, şunu yaptık bunu yaptık yine de performansı önce artar gibi oldu sonra yine düştü. '
görünen o ki maddi ödüller bir yere kadar çalışanın dünyasında yer ediyor. Yapılan araştırmalar çalışanları motive eden ilk unsurun topluluk içinde ödül/ sertifika almak ya da sözlü takdir görmesi, ikinci yöeticisinden/takım arkadaşından müşteriden takdir görmesi olduğunu söylüyor. Maddi kazanç ilk 3 te değil. Burada biraz insan doğasını anlamak gerektiğini düşünüyorum. Bir kişi takdir gördüğünde/iltifat aldığında beyninde dopamin hormonu salgılanmaya başlıyor, bu hormon ise çalışanın daha dikkatli, daha hızlı kavrayan, daha mutlu bir çalışan olmasını sağlıyor. yani yüksek beyin performansına sahip çalışanlar için iltifat/ takdir mekanizması önemli bir noktada.
İş Yerinde Takdir Mekanizması Nasıl Kurulur?
Öncelikle şunu bilmekte fayda var, her çalışanın motivasyonu farklı kaynaklardan beslenir. Bir kişi çalışırken omzuna dokunmanızı bir kişi yeni bir koltuğu biri de serbest mola saati olmasını ödül olarak algılayabilir. Takdir konusu da kişinin algılama tarzına göre değişecek bir konudur. Bunun için çalışanlarınızı yakından tanımaya çalışmanız faydalı olacakır.
Takdir etmek için olağan üstü bir krizin bir kişi tarafından çözülmüş olmasını beklemeyin, çalışanın günlük rutini kapsamında iyi yaptığı şeyleri takdir etmek bu konuda güzel bir cümle söylemek hem güçlü yanlarını hatırlatarak caha cesur olmasını sağlar hem de takdir gördüğü için daha işine bağlı bir çalışan olur.
Kimseyi takdir mekanizması dışında bırakmadığınza emin olun. Her çalışan çok değerli faydalar sunuyor. Ve bu çabasının görüldüğünü biliyor olmak iş tatmini açısından öldukça önemli. Bütüne katkı sunduğunu ve yaptığı işin değerli olduğunu hatırlamak insanları daha dikkatli ve üretken yapacaktır.
Sistematik hale getirmeye çalışın. Takdir mekanizması ile çalışanalr ile iç iletişimin çerçevesini oluşturun. Doğum günü, iş yıl dönümü, proje başlangıç ve bitişleri ve tabii ki spontane iltifatlar. Periyodik olarak çalışanlarınızın yaptığı işler inceleyin ve küçük de olsa güzel noktaları gözden kaçırmamaya çalışın ve dillendirin.
Geri bildirim ve 1e1 ler: kesinlikle kaçırılmayacak fırsat olarak gürülebilir. her na kadar takdir topluluk içinde verilebilse de birebir yapılan kısa bir görüşme içinde etkisi oldukça yüksektir. hem bu iltifat ve takdir sunulduktan sonra çalışanının daha iyi olmasını istediğiniz noktaları da açıkalrsanız herhangi bir gerginlik yaşanmadan takdirin gücü ile iyi bulmadığınız konuda bir gelişme yaratmak için çaba ortaya çıkacaktır.
Takdir Mekanizması Faydaları
Çalışanlarınız ile daha sıcak ilişkiler kumanızı sağlar
Çalışan bağlılığı artar
Çalışan performansı artar
Çalışma ortamında gerginlikler azalır, müşteri mennuniyeti artar
Kurum kültürünü daha iyi benimseyen uyumlu çalışanlar olur.
Çalışanlar kendini değerli ve şirket hedeflerindeki büyük resme katkı yaptığını hisseder, iş tatmini artar.
Kategori: Yazılar
Etiketler: geribildirim, sistematik, yöneticilik, liderlik, iltifat, takdir