Çalışanı Takdir Ederken Tuzağa Düşmek
Bir yönetici olarak çalışanlarınızı takdir etmenizin onların motivasyonlarını ve performansını artırdığının farkındasınız. Sistematik hale de getirmeye çalışıyorsunuz bunu. Tüm bunları yaparken de o kadar çok başka konularda işiniz var ki, sonra bir gün bakıyorsunuz bu takdir mekanizması bazı sorunlara yol açmaya başlamış, istemediğiniz sonuçlar doğurmuş. Neden böyle olduğuna gelin beraber göz atalım.
1. Üstünkörü Gözden Geçirmeler
Bir yönetici olarak standart bir uygulama şeklinde iş hayatınıza takdir mekanizmasını yerleştirdiniz. Fakat sorun şu ki çok fazla işiniz var ve çalışanlarınızın takdir konusunda beklentilerini karşılayabilmek adına bu konuya yeterince vakit ayıramıyorsunuz. Gerçekten bir iç görü şeklinde çalışanlarınızın nasıl katkı sunduğunu ve neyi yaptıkları için firma olarak müteşekkir olduğunuzu araştırmak çok zaman alacak. ''En iyisi bir göz atıp kısa bir görüşme ile aradan çıkarayım.'' dediniz. böyle düşünüyorsanız sakın gerçekleştirmeyin. bırakın gitsin, sahte ya da içten olmayan bir takdir cümlesi duymak yerine hiç duymasalar daha iyi olabilir. Çünkü çalışanlarınız gerçek insanlar, takdir ile beslenen robotlar değiller. Kendinize şu kuralları koysanız daha rahat ilerleyebilir bu süreç;
- Sadece içten, samimi ve gerçekçi bir takdir cümlem yoksa unut gitsin. Söyleme.
- Kişilerin değer yaratan doğal özelliklerini de takdir edin illa ki çok büyük bir başarıyı yakalamalarını beklemeyin.
2. Yalnızca performansa dayalı olarak takdir verilmesi
tabii ki işi en iyi yönetilen ya da uygulayan yıldızlar takdiri hak ediyor. Burada unutulmaması gereken konu bu kişiler bu işleri tek başlarına yapmazlar, arkalarında bir ekip, görünür olmasa da bu işe katkı sunan insanlar vardır. Satış hedefini aşan yıldız satışçınız takdiri hak edecek ama onu destekleyen ve bu başarıyı yakalamasını sağlayan üretim, lojistik ekipleri de takdir edilmelidir. Hikayenin gizli kahramanları unutulmamalıdır.
Gizli kahramanların yanı da performans göstergesi içine girmeyen aşağıdakilere benzer konular da takdiri hak eder;
- Bir çalışanın sessiz özverisi.
- Destekleyici tavırları.
- Harika bir mizah anlayışı.
3. Sağlıksız iş uygulamalarını takdir konusu yapmak
Kısa zamanda ulaşılması gereken sıkı hedefler için üstün bir çaba harcayarak gecelere kadar çalışan ve başaran ekibinizi kutlamanız normaldir ama bu durum sürekliliğe döndüğünde normal mesai içinde zaman mı kaybediliyor, işlerde uyumsuz noktalar mı var diye bakmak lazım. Ya da iş sırasında istenen hedefe ulaşmak için yıpratıcı hareket eden çalışanlar olabiliyor, bu durum işin verdiği heyecana bağlansa da bu bir kişilik özelliği olarak geldiğinde ve ekip arkadaşları yıpratılarak hedeflere ulaşılmaya çalıştığında zarar verici bir alışkanlık olarak karşınıza çıkacaktır. İşi sahiplenme noktasında başlarda iyi görünen bu özelliğin de sınırı aşmadığına dikkat etmek gerekir.
Tabii ki örnek olaylar çoğaltılabilir. Siz ne anlatmak istediğimi anladınız zaten .
Burada dikkat edilmesi gereken nokta takdir mekanizmasının çalışanlar ile daha sıcak bir ilişki kurmak ve motivasyon sağlama için bir araç olduğudur, bu araç yapılması gereken işler listesinde bir araca dönüştüğünde sorunlar oluşacaktır. Yapılması gereken sadece samimi, gerçekçi olarak doğru hareketi takdir etmektir.
Kategori: Yazılar
Etiketler: ekip, geribildirim, yöneticilik, takdir, motivasyon